Свобода Бъчварова – In Memoriam

Sobre Ben Popov

Ben Popov escreveu 129 artigos no blog.

Ben Popov é coordenador da Comunidade Búlgara no e profissional de Marketing Digital com mais de 15 anos de experiência. Áreas de interesse: tecnologia, marketing digital, cultura, política, viagens, entre outras. Fala Búlgaro, Inglês, Português e Russo. Entre em contato com Ben nas redes sociais abaixo.

Писателката е автор на сценариите на филми като “Опасен чар”, “Бързо, акуратно, окончателно”, “Не знам, не чух, не видях”, “Между релсите”, съсценарист на “На всеки километър” и др.

На 87 години почина голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова, съобщиха от семейството.

Издъхнала е след мъчителна седмица в болница след кръвоизлив в Бразилия, където живееше от 23 години.

Свобода Бъчварова е автор на сценариите на забележителни филми като “Опасен чар”, “Бързо, акуратно, окончателно”, “Не знам, не чух, не видях”, “Между релсите” и др.

Тя беше един от петимата сценаристи на сериала “На всеки километър”. По мотиви от романа й “Литургия за Илинден” е създаден филмът “Мера според мера”, а по петтомния й роман “Земя за прицел” – филмът “Жребият”.

Свобода Бъчварова е родена в Благоевград в семейство на левичари. Един от идеалите им е свободата и така кръщават дъщеря си. Заради репресиите срещу левите през 1925 г. семейството бяга в Европа – Виена, Франция, за да се спре в Белгия.

Там бащата Тодор Ангелов-Божаната, който в България задочно получава смъртна присъда, става национален герой като организатор на антифашистката съпротива, а преди това участва като интербригадист в Гражданската война в Испания.

Като малка Свобода заболява от костна туберколоза, от която й остава недъг за цял живот.

През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където участва в съпротивата срещу нацистката окупация и е убит през 1943 г.

Свобода тръгва по пътя на баща си. Става активистка на РМС, арестуват я, изтезават я в полицията, интернират я…

След 9 септември 1944 г. е изпратена да учи в Ленинград. Там обаче става очевидец на сталинския терор, запознава се със страшната съдба на съветската интелигенция и нейните мъченици – Цветаева, Гумильов, Мейерхолд, научава за лагерите – ГУЛаг.

В София през 1951 г. започва работа в апарата на ЦК на БКП, после – във в. “Работническо дело”. Но се изявява като прекалено свободомислеща, като волнодумец.

Популяризира нови идеи, надява се на всеки полъх на “размразяване”, след който обаче идва още по-тежък идеологически терор. Пращат я “на завет” в кинематографията, но тя и там влиза в конфликт с разни величия на деня.

Като автор и редактор в Киноцентъра до 1987 г., когато е уволнена, Свобода Бъчварова е в основата на проектите на някои нашумели филми: “На всеки километър” (съавтор на сценария), “Между релсите” и “Опасен чар” (сценарист), “Мера според мера” (автор на романа “Литургия за Илинден”, който е в основата на сценария), а като редактор – на големите български филми “Авантаж”, “Мъжки времена”, “Козият рог” и др.

Нейни са петтомният роман “Земя за прицел”, книгите “Великденска ваканция”, “Приключенията на Фильо и Макензен”, “Телеграма с много неизвестни” и др.

От началото на 1989 г. Свобода Бъчварова живееше в Бразилия със семейството на дъщеря си, където, както сама разказваше, говорела със зет си на френски, с едното внуче на английски, а с другото – на португалски…

През 2008 г. тя за последен път се върна в България и представи “По особено мъчителен начин” – 2000 страници, събрани в три тома, които сама определи за “книгата на живота ми”.

По материал на Vesti.bg

Comentários

comentários

Deixe uma resposta

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *