Освобождаването на Гълъбин Боевски – разговор с Божидар Попов от Сао Пауло

Sobre Ben Popov

Ben Popov escreveu 129 artigos no blog.

Ben Popov é coordenador da Comunidade Búlgara no e profissional de Marketing Digital com mais de 15 anos de experiência. Áreas de interesse: tecnologia, marketing digital, cultura, política, viagens, entre outras. Fala Búlgaro, Inglês, Português e Russo. Entre em contato com Ben nas redes sociais abaixo.

 

Материал на БНТ

“Българската общност в Бразилия е изненадана от неочаквания обрат в случая “Боевски”, каза по телефона Божидар Попов, координатор на българската общност в южноамериканската държава. В предаването “Още от деня”, Попов, който живее в страната от 13 години, каза, че до сега не е имало такъв случай – някой, осъден на 9 години, да бъде освободен предсрочно. Последното, което има в сайта на съда, са решенията по делото и присъдата. Божидар Попов каза, че в бразилската преса няма нищо за неочакваното освобождаване на българския тежкоатлет. За последно преди седмица е имало публикация за ситуацията в националния отбор по вдигане на тежести на Бразилия и че “са искали да поканят Боевски за треньор”. Ако е имал договор, Боевски е можел да започне работа, включително и от затвора. Но доколкото ми е известно, до подписване на договор не се е стигнало – каза Божидар Попов. Той не пожела да спекулира по темата, възможно ли е да има сделка с прокуратурата, или плащане на някаква сума. Но в съдебното решение е записано, че спортните му титли дават възможност за увеличаване на присъдата, а не за намаляването й, тъй като от популярните личности се очаква да дават положителен пример – коментира Попов.

Вижте разговора на Милена Цветанска с Божидар Попов, координатор на българската общност в Бразилия в предаването “Още от деня” по БНТ.”

След интервюто:

След разговора ми с Милена Цветанска, реших да проуча как стои въпроса с така нареченото “expulsão” или експулсиране на чужденци излежаващи присъда в Бразилия. Оказва се, че Националният Съвет на Бразилските Правосъдни Органи е взел решение през 2012 година за започване на постепенно “експулсиране” на чуждестранните затворници по няколко причини.

Целта на затвора е да подготви затворника за последващото му ре-интегриране в обществото след излежаване на присъдата. Това обаче, според бразилските магистрати, не е възможно в случая с чуждестранните затворници, защото:

– Те, освен ако не са и бразилски граждани, нямат право да останат, нито да влизат повече в Бразилия след излежаването на присъдата.

– Не говорят португалски и не могат да бъдат успешно обучавани и подготвени за ре-интеграция. Пак заради незнанието на езика, затворникът не може да комуникира адекватно с адвоката, съдията, прокурора, затворническите власти, нито разбира в какво точно е обвиняван, какви точно са съдебните процедури, неговите права и задължения, етс.

– Нямат поддръжка на семейството си, което в повечето случаи е на хиляди километри от Бразилия, и това ги травматизира и стресира до степен водеща дори до психически заболявания.

Имайки предвид горните разбирания на бразилските правосъдни органи, през 2012 започва усилена подготовка за “експулсиране”, която да стартира в затворите в Сао Пауло и постепенно да обхване всички останали, където има чуждестранни затворници.

Това, според мен, обяснява освобождаването на Боевски.

Божидар Попов

 Продължение:

Ето и официалното решение за експулсирането на Гълъбин Боевски, взето на 13 март, 2013 и публикувано в Държавен вестник:

PORTARIA N 889, DE 13 DE MARÇO DE 2013

O MINISTRO DE ESTADO DA JUSTIÇA, usando da atribuição que lhe confere o art. 1 do Decreto n 3.447, de 5 de maio de 2000, publicado no Diário Oficial da União do dia 8 de maio do mesmo ano, Seção 1, e tendo em vista o que consta do Processo n 08704.006074/2011-03, do Ministério da Justiça, resolve:

EXPULSAR do território nacional, em conformidade com os arts. 65 e 71 da Lei n 6.815, de 19 de agosto de 1980, GALABIN PEPOV BOEVSKI, de nacionalidade búlgara, filho de Pepi Boevski e de Eusteliana Boevska, nascido na Bulgária, em 19 de dezembro de 1974, ficando a efetivação da medida condicionada ao cumprimento da pena a que estiver sujeito no País ou à liberação pelo Poder Judiciário.

Линк: http://www.jusbrasil.com.br/diarios/51962752/dou-secao-1-14-03-2013-pg-31

Експулсираните българи (мъже и жени) са били 14 през 2012 година и 8 за 2013, до момента на публикуването на този текст.

 

Comentários

comentários

Deixe uma resposta

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *