Запознай се с Бразилия: Българите в Бразилия

Sobre Ben Popov

Ben Popov escreveu 129 artigos no blog.

Ben Popov é coordenador da Comunidade Búlgara no e profissional de Marketing Digital com mais de 15 anos de experiência. Áreas de interesse: tecnologia, marketing digital, cultura, política, viagens, entre outras. Fala Búlgaro, Inglês, Português e Russo. Entre em contato com Ben nas redes sociais abaixo.

 

Запознай се с Бразилия! Българите в Бразилия – Част 3

Материал на Белослава Димитрова (binar.bg)

 

Comentários

comentários

2 thoughts on “Запознай се с Бразилия: Българите в Бразилия

 1. Чудесно направен материал, който за съжаление обаче не засяга почти нищо от живота на новата българска имиграция (след 1989 г.) Създава се впечатлението, че българите в Бразилия са едва ли не само потомци на бесарабски българи, и че те са тези които поддържат българските традиции тук.

  В Асоциацията, създадена от бесарабските българи, членуват само 3 души от новата българска имиграция. Това е така, защото с години не бяхме допускани до нея. Същата тази Асоциация с години не беше правила нищо за популяризиране на българщината с изключение на участия в няколко годишни изложения – лежаха на стара слава от едно минало представяне в Музея на Имигрантите и 2 книги, които все още предстоят да бъдат издадени!

  Българското неделно училище в Сао Пауло беше създадено по предложение на Михаил Кръстанов, имигрирал след 1989 г., и с усилията само на новата българска имиграция. Асоциацията създадена от бесарабските българи е просто “юридическа шапка”, самите бесарабски българи не изпращат децата си да учат там.

  Жалко е, че едно такова пътуване до Бразилия не е дало възможност на авторката да покаже и другата – съвременна, активна и работеща за българщината част от българската имиграция тук, на която всъщност се дължи популяризирането на нашата родина!

 2. Дошло е времето да се кажат някои истини за да ги научат господа журналистите в България, а и тези българи в Бразилия, които не ги знаят – веднъж завинаги.

  1. Асоциацията на българите в Бразилия е създадена само от бесарабски българи и първоначално се е казвала точно така – Асоциация на бесарабските българи. По закон обаче, тук не е позволено да се асоциира по етнически причини и те са били принудени да я преименуват. Оттам сега идва и проблемът, смята се че тази Асоциация е на ВСИЧКИ българи в Бразилия, което просто не е вярно!

  2. На едно събрание преди години, на което присъстваха тогавашното ръководство на Асоциацията с президент Соня Димов и представители на новата българска имиграция, аз лично настоях няколко пъти да ни бъдат дадени копия от устава и да бъдем допуснати до избор на ръководство и участие по принцип. Отговориха положително, но никога не ни предоставиха документи, нито ни поканиха да участваме.

  3. Цитираните 6000 членове на Асоциацията са опашата лъжа – никой от новата българска имиграция не е виждал повече от 20 души (бесарабски българи) присъстващи на което и да било събитие организирано в последните 14 години!

  4. В Сао Пауло съществува българско неделно училище от няколко години. То бе създадено по проект на Михаил Кръстанов и подкрепено само от новата имиграция. Невероятен успех, който малко кандидатури за български училища по света имаха. Всичко това въпреки негативното отношение и всички пречки, които Асоциацията на бесарабските българи постави.

  Факт е, че този проект е принципно бойкотиран от Асоциацията на бесарабските българи. Няколко истини в този смисъл:

  – Училището, оторизирано от българското правителство и работещо по програма и с учебници на същото, Асоциацията нарича “Курс по български”.

  – Дори и да беше само курс по български, къде е интереса на бесарабските българи в Бразилия да научат децата си на български език след като нито едно семейство не изпрати такива на обучение. А такова се предлага и дистанционно! Бесарабските българи в Бразилия не говорят български език и явно нямат намерение да дадат тази възможност дори и на децата и внуците си.

  – Асоциацията получава парите, отпуснати от БГ правителство навреме и в срок, но бави с месеци заплатите на учителите с извинението, че нямат време да “висят по опашки” в банката за да освободят средствата! В Бразилия тези неща се правят по интернет или телефона, “висенето по опашки” говори само за едно – абсолютно безразличие какво се случва в българската диаспора, абсолютно неуважение към труда на учителите и в крайна сметка – подигравка с българите и България изобщо!

  Бих могъл да продължа, но смятам че става ясно едно: Този видео материал е поръчан с една единствена цел – пропаганда на група хора от българо-бесарабски произход, които имат сметка българската държава да отъждествява българската диаспора в Бразилия с тях по чисто материални причини – получаване на пари по учебни програми, медийна слава и български паспорт, който им отваря вратите към Европа. Звучи тъжно и жалко, но лично аз нямам друго обяснение.

  Жалкото е и друго, че ние – българските имигранти в Бразилия сме отъждествявани с шепа хора, за които България представлява лесен път към някаква лична облага. И с подкрепата на журналисти, на които с това давам думата да защитят позицията си. Вие сте на ход, Белослава.

Deixe uma resposta

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *